Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > Nederlands > Techniek en Tuning Watergekoeld > Polo 6N, 6N2, 9N en 6R
User Name
Password
Home FAQ Register Members List Calendar Today's Posts





Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 29-06-2022, 10:25
86C's Avatar
86C 86C is offline
VW Addict
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 567
Send a message via ICQ to 86C
Default Moeilijk in 1e versnelling zetten Polo 6N

Goedemorgen,

Sinds gisteren hebben we er een Polo Classic (6kV) bij als 2e auto.
Het volgende doet zich voor:

Vanuit de vrij de auto in de eerste versnelling zetten gaat wat lastig. Het is een beetje zoeken waar de eerste versnelling zit en als je die al gevonden hebt, kan je de pook er moeilijk in krijgen. Je moet hem er een beetje geforceerd indrukken zeg maar.

Nu weet ik dat deze generatie Polo's geen hele beste reputatie hebben als het om versnellingsbakken gaat.

Toch denk ik niet direct aan een defecte bak want de bak maakt verder geen bijgeluiden en het doorschakelen en terugschakelen in de overige versnellingen gaat verder prima.

Iemand dit al eens vaker aan de hand gehad? Zelf dacht ik misschien aan de schakelbussen in het schakelmechanisme. Zijn hier revisie setjes voor beschikbaar? En zoja, waar?
Reply With Quote
  #2  
Old 29-06-2022, 13:40
RobertVoorst's Avatar
RobertVoorst RobertVoorst is online now
Volksforum Donateur - 1,5GB Fotoalbum-eigenaar
 
Join Date: May 2015
Posts: 951
Default

Kwestie van schakelmechaniek afstellen?

Als er eenzelfde mechaniek als golf 3 en aanverwanten in zit kun je die wel afstellen, heb je VW Tool 3104 nodig (die kan ik voor je regelen overigens).

Lastig in de 1e en/of 5e versnelling heeft daar vaak mee te maken. Kan echter ook zijn dat de plastic schakelbal in het motorruim versleten of gesmolten is, maar dan zouden andere versnellingen ook een probleem zijn.
Reply With Quote
  #3  
Old 29-06-2022, 15:23
Johan1982MK1's Avatar
Johan1982MK1 Johan1982MK1 is offline
Volksforum Aandeelhouder
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 4,814
Default

In de achteruit gaat ook zonder problemen?
De drukgroepen van deze modellen zijn ook niet heel best waardoor hij mogelijk niet goed ontkoppeld en daardoor lastiger in de versnelling gaat.
Maar als de 1 dan lastig gaat zou de achteruit ook lastig moeten gaan omdat die beide niet gesynchroniseerd zijn.
__________________
Golf1 Inari silber metallic --> engineswap --> 2.0 TFSI project topic
Út Fryslân
Reply With Quote
  #4  
Old 29-06-2022, 19:23
86C's Avatar
86C 86C is offline
VW Addict
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 567
Send a message via ICQ to 86C
Default

Het is echt alleen de 1e versnelling, niet de achteruit of de 5.
Als de motor uit staat gaat het schakelen overigens prima.
Wellicht de drukgroep, mogelijk zit de originele set er nog in. Auto heeft nog geen 100k gereden
Reply With Quote
  #5  
Old 29-06-2022, 19:25
RobertVoorst's Avatar
RobertVoorst RobertVoorst is online now
Volksforum Donateur - 1,5GB Fotoalbum-eigenaar
 
Join Date: May 2015
Posts: 951
Default

Quote:
Originally Posted by 86C
Het is echt alleen de 1e versnelling, niet de achteruit of de 5.
Als de motor uit staat gaat het schakelen overigens prima.
Wellicht de drukgroep, mogelijk zit de originele set er nog in. Auto heeft nog geen 100k gereden


Als die uit staat en hij schakelt wel soepel, ligt het inderdaad aan de drukgroep! Dan ontkoppelt deze de motor niet goed en blijft de ingaande as van de bak draaien. Oplossing is koppeling vervangen, maar eerst even proberen op te spannen (indien mogelijk, zonder zelfstellende kabel)
Reply With Quote
  #6  
Old 29-06-2022, 20:47
86C's Avatar
86C 86C is offline
VW Addict
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 567
Send a message via ICQ to 86C
Default

Quote:
Originally Posted by RobertVoorst
Als die uit staat en hij schakelt wel soepel, ligt het inderdaad aan de drukgroep! Dan ontkoppelt deze de motor niet goed en blijft de ingaande as van de bak draaien. Oplossing is koppeling vervangen, maar eerst even proberen op te spannen (indien mogelijk, zonder zelfstellende kabel)


Dankje Robert, hier kan ik wat mee. Jammer wel dat de bak er onderuit moet.
Reply With Quote
  #7  
Old 30-06-2022, 11:30
86C's Avatar
86C 86C is offline
VW Addict
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 567
Send a message via ICQ to 86C
Default

Zijn er meerdere koppelingsplaten geschikt voor deze auto?
Als ik op Winparts zoek op kenteken vind ik platen met diameter 190mm en 200mm.
Welke heb ik nodig?

Ik heb een 1600cc benzine motor, volgens mij motorcode AEE
Reply With Quote
  #8  
Old 30-06-2022, 12:10
RobertVoorst's Avatar
RobertVoorst RobertVoorst is online now
Volksforum Donateur - 1,5GB Fotoalbum-eigenaar
 
Join Date: May 2015
Posts: 951
Default

Quote:
Originally Posted by 86C
Zijn er meerdere koppelingsplaten geschikt voor deze auto?
Als ik op Winparts zoek op kenteken vind ik platen met diameter 190mm en 200mm.
Welke heb ik nodig?

Ik heb een 1600cc benzine motor, volgens mij motorcode AEE


AEE heeft een 200 [mm] Koppelingsplaat!

https://volkswagen.7zap.com/en/rdw/...1/1/141-141010/
Reply With Quote
  #9  
Old 30-06-2022, 16:33
86C's Avatar
86C 86C is offline
VW Addict
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 567
Send a message via ICQ to 86C
Default

Sorry, geen AEE maar 1F, dit is toch ook 200mm koppeling
Reply With Quote
  #10  
Old 30-06-2022, 17:39
RobertVoorst's Avatar
RobertVoorst RobertVoorst is online now
Volksforum Donateur - 1,5GB Fotoalbum-eigenaar
 
Join Date: May 2015
Posts: 951
Default

Volgens het onderdelenboek heeft de 1F een 190 [mm] koppeling:

https://volkswagen.7zap.com/en/rdw/...1/1/141-141020/
Reply With Quote
  #11  
Old 01-07-2022, 12:58
86C's Avatar
86C 86C is offline
VW Addict
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 567
Send a message via ICQ to 86C
Default

Probleem waarschijnlijk gevonden, nummer 22 op de foto is in mijn auto deels gebroken of er ontbreken stukjes van het lager.
Heb een nieuwe besteld, binnenkort vervangen.

Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump




All times are GMT +1. The time now is 17:02.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum