Thread: Benzineprijs
View Single Post
  #3  
Old 20-07-2005, 09:57
Brazen's Avatar
Brazen Brazen is offline
Postwhore
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,132
Send a message via MSN to Brazen
Default

De Telegraaf

'Het kost geen drol, jongen' 'Ik noem m'n wagentje de mobiele friteuse'

TANKEN BIJ DE LIDL
door Erik Morsink
AMSTERDAM - Nu de brandstofprijzen voor heel veel Nederlanders tot een onacceptabel hoog niveau zijn gestegen, zijn veel landgenoten massaal op zoek naar alternatieven. Ook dieselrijders voelen hun portemonnee bij elke tankbeurt slinken, nu een litertje aan de pomp zo'n 1,05 euro kost. " Maar Ă*k lach iedereen uit", stelt dieselrijder GĂ©rard Buhr (57) uit Bussum. "0,59 euro per liter. Wat ik in mijn tank gooi? Heel gewoon, zonnebloemolie." En met Buhr zijn er inmiddels veel meer Nederlanders die deze goedkope plantaardige brandstof in de tank van hun auto mikken.






"De huidige benzine- en dieselprijs? Het is een schande van het allerhoogste niveau, pure diefstal en bedrog van de overheid. Zo'n tachtig procent van de literprijs verdwijnt linea recta in de schatkist. Ongehoord! Maar ik kan je zeggen dat ik een heel stuk goedkoper rondrijd", briest GĂ©rard. Buhr heeft supermarkt Lidl 'ontdekt' als brandstofleverancier voor zijn Ford Fiesta 1.8 diesel Courier. "Nadat ik me op internet heel goed had ingelezen. Ik koop zonnebloemolie per doos. Mijn tank van veertig liter vul ik voor dertig liter met olie, de rest met diesel. Daarmee start de motor wat beter, en bovendien wordt plantaardige olie harder bij lagere temperaturen. Sojaolie werkt ook hartstikke goed trouwens. Je moet alleen uitkijken met olijfolie, omdat dat gaat polymeriseren en dan krijg je dus plastic in je tank. Maar ja, je bent natuurlijk sowieso al hartstikke gek als je olijfolie in je tank gooit, want dat is niet te betalen."

Kokosolie

De zonnebloemolie doet zijn werk prima in het tweedehands autootje van Buhr. "Ik ben echt bewust op zoek gegaan naar de goedkoopste olie die er maar was. En toen kwam ik bij Lidl uit. Bovendien heeft die zonnebloemolie het hoogste aantal joules, energiegehalte. Niet dat je daar wat van merkt, maar het is meetbaar. Mijn wagen rijdt net zo zuinig, 1 op 17/18, als wanneer ik 'm voltank met diesel. Zeker de wat oudere dieselmotortjes zijn onverwoestbaar. Bovendien, u denkt toch niet dat meneer Diesel die 'm ooit uitvond toentertijd de beschikking had over diesel? Bestond helemaal niet! Dat ding liep gewoon op olie. Uitlaatgassen? Nul komma nul. Ja, een klein beetje CO2, maar verder compleet zwavelvrij. Wist u", ratelt GĂ©rard maar door, "dat de Brusselse stadsbussen gewoon op frituurolie rijden? En men in verre landen de boel aan de praat krijgt met kokosolie?"
__________________
Brazen

;ww aandurven, tarten; ~it out er zich brutaal doorheen slaan, stijf en strak volhouden
Reply With Quote