Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > Nederlands > Techniek en Tuning Watergekoeld > Golf en Jetta MK II
User Name
Password
Home Shop FAQ Register Members List Calendar Today's Posts




Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #21  
Old 14-04-2020, 16:40
Misk Misk is offline
Forum Regular
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 100
Default

Quote:
Originally Posted by The_Maxx
Misvatting.
Kan behoorlijk wat uitkomen. Sensor wijst naar beneden en zit naast de thermostaat. Er komt dus net zoveel uit als wanneer je de thermostaat eruit haalt...
En 9 van de 10x blijft de oude O-ring zitten en is het niet "even snel wisselen" want die oude O-ring moet er wel eerst nog uit.

Koop eerst maar een litertje vloeistof (of zelfs meer) en hou er een lekbak onder voor je die sensor eruit haalt.


Heb hem inmiddels vervangen, kwam geen liter uit gelukkig maar maar een klein beetje (had al 2 dagen stil gestaan).
__________________
Golf II 5 deurs 1.3i 1991
Reply With Quote
  #22  
Old 14-04-2020, 16:40
Misk Misk is offline
Forum Regular
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 100
Default

Quote:
Originally Posted by Rick
Mijn 1.3 NZ doet ook 1:10 met 16" 165/40/R16 banden.
Vond het ook een tegevaller, maargoed. Dat neem je voor lief. Anders reden we allemaal wel in een 1.2 TDI.


Is dat met een 4 of 5 bak?
__________________
Golf II 5 deurs 1.3i 1991
Reply With Quote
  #23  
Old 14-04-2020, 21:48
Rick Rick is offline
Married to PC
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,339
Default

Ik heb het met de 4-bak bijgehouden, zat een schrapend geluid in de bak zelf. Toen is er een 5-bak van een Polo in gekomen.
Daarna heb ik het allemaal niet meer bijgehouden. Ik tankte nog gewoon elke week, maar het was net of ik met een cadeaukaart opstap was, er moest gewoon getankt worden, punt.
Op een gegeven moment kreeg ik ook een vriendin en ging het allemaal nog veul harder. Toen ben ik een Renault Clio af gaan beuken en ging de Golf op stal.
__________________
1990 Volkswagen Golf CL 1.3 NZ -> Soon 3.2
2011 Volkswagen Polo 1.6 TDI Highline (Exported)
2015 Volvo V40 2.0 D2 R-Design (Daily)

Last edited by Rick : 14-04-2020 at 22:07.
Reply With Quote
  #24  
Old 22-04-2020, 21:31
DeZwaan DeZwaan is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Misk
Hi iedereen,

Mijn golfje gebruikt momenteel enorm veel benzine naar mijn idee. Heb 2 weken terug voor €65,- euro 98 getankt. Toen zat de tank net niet vol. Nu 255km verder zit er nog een kwart in... ik rijd naar mijn werk heen en weer (4x per week). Dat is een ritje van een kwartier (2x per dag) waarvoor ik hem rustig laat warmdraaien. De tank hiervoor was ook hetzelfde bedrag aan euro 98, hierbij zat toen een flesje brandstofsysteem reiniger. Op deze tank heb ik net iets meer dan 600km kunnen rijden.

Motor: 1.3 injectie (nz) met originele 4-Bak. Spaghetti spruitstuk en van voor naar achter een rvs uitlaatsysteem.

Kortgeleden vervangen:
- Distributieriem, vsnaar en waterpomp
- Olie en filter
- Luchtfilter element
- Bougies en kabels
- Koppelingskabel

Wat nog op de planning staat:
- Brandstofpomp en filter (jankt een beetje)
- Kleppendekselpakking (zweet soms olie via de afdichtringen bovenop).

Wat zou dit kunnen zijn? Lijkt me niet normaal dat ik een halve tank wegrijd op zo’n laag kilometrage...


Hey Misk,

Ik ben pas recent lid geworden van dit forum en heb zojuist alle berichten gelezen over je (hoge) verbruik.
Ik heb ook een Golf 2 1,3 NZ en haal ook 600km op een volle tank (95 of 98).
Ik begrijp dat je de blauwer KVS sensor al vervangen heb?
Maakte dat verschil?
Ook is de opmerking Lamba sensor gevallen. Ik heb bij mij de stekker van de lambda sensor losgenomen (en los gelaten).
Er wordt dan de standaard "mapping" gebruikt door de Digijet wat normaal gesproken een iets hoger gebruik tot gevolg heeft.
Ik heb persoonlijk echter het gevoel dat de motor nu stationair erg stabiel loopt en het verbruik goed is (volle tank = >600km).
Wellicht dat je Lambda sensor nu het mengsel te rijk laat zijn. Het proberen waard dus.
Reply With Quote
  #25  
Old 22-04-2020, 21:34
Roy16VG60's Avatar
Roy16VG60 Roy16VG60 is offline
Volksforum Donateur - Mr G60
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,220
Default

Vaak zit de lambda er ook al 30 jaar in en 250.000km terwijl dat ding een levensduur heeft van 120-160.000km.
__________________
2007 BMW X5 3.0d xDrive
2005 Volkswagen Golf 5 GTI DSG
2005 Volkswagen Touran 2.0 TDI Highline
2003 Volkswagen Touran 1.6 FSI -> R32
Reply With Quote
  #26  
Old 22-04-2020, 22:00
Scully Scully is offline
VW Addict
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 517
Default

Hoe langer ik mee lees in dit topic, hoe meer ik denk van: hoe kan je ook verwachten dat een blok/auto van 30 jaar oud überhaupt zuinig is.
__________________
Trackday Clio:
https://www.cliosport.net/threads/t...i-daily.808345/

Assen: 2.06
Zandvoort: 2.08
Meppen: 1.22
Reply With Quote
  #27  
Old 23-04-2020, 06:15
fcapri's Avatar
fcapri fcapri is offline
Postwhore
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,074
Default

dat kan ook, lambda gaat maar een 10jaar mee normaal. alleen geeft zo een oude mlotor waarschijnlijk geen foutmelding op het display dat die lambda kapot is, en die rijd gewoon verder op zijn standaard mapping. bij de ene motor is dat redelijk goed, en bij een andere loopt die heel rijk.

ivm met dat display, mijn vrouw klaagde altijd dat haar mini cooper teveel koste en altijd melding gaf op het display voor onderhoud. ze vroeg waarom mijn golf nooit naar de garage moest.
k zei haar: de moment dat die dat vraagt op een display, doe ik dat
__________________
Golf2 1.3 - Ford Capri 2.0V6 '79, 2.3V6 '81, 3.0V6 '79 - Sierra XR4i 2.8iV6 '83 - Toyota prius 3
http://www.fordcapri.be http://www.dodgew200.net
Reply With Quote
  #28  
Old 23-04-2020, 20:36
DeZwaan DeZwaan is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 6
Default

Bij een Golf 2 uit 91, krijg je geen foutmelding in het display als de Lamba sonde defect is of wordt los genomen.
En gelukkig heeft Volkswagen destijds een standaard mapping aangehouden waarmee de Golf goed rijdt.
Mijn Lambda sensor gaf een foutief signaal aan de Digijet waardoor de motor steeds rijker ging lopen. Met als gevolg dat stationair de motor (stationair) steeds moeilijker rond ging en zwarte rook (roet) uit de uitlaat. Op het moment dat de motor bijna afsloeg, leek de Digijet zich weer te resetten en liep de motor even weer goed rond. Dit proces herhaalde zich elke minuut, totdat ik de stekker van de Lamba los nam (contact wel eerst even uit) daarna waren alle problemen weg.
Reply With Quote
  #29  
Old 23-04-2020, 22:33
Misk Misk is offline
Forum Regular
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 100
Default

Quote:
Originally Posted by DeZwaan
Bij een Golf 2 uit 91, krijg je geen foutmelding in het display als de Lamba sonde defect is of wordt los genomen.
En gelukkig heeft Volkswagen destijds een standaard mapping aangehouden waarmee de Golf goed rijdt.
Mijn Lambda sensor gaf een foutief signaal aan de Digijet waardoor de motor steeds rijker ging lopen. Met als gevolg dat stationair de motor (stationair) steeds moeilijker rond ging en zwarte rook (roet) uit de uitlaat. Op het moment dat de motor bijna afsloeg, leek de Digijet zich weer te resetten en liep de motor even weer goed rond. Dit proces herhaalde zich elke minuut, totdat ik de stekker van de Lamba los nam (contact wel eerst even uit) daarna waren alle problemen weg.


Blauwe temperatuursensor is vervangen. Heb nu 209km gereden en nog 70% van de tank over! Ik ga toch ook een keer naar de lambda kijken. Echter vervang ik hem liever dan dat ik zomaar iets los laat hangen. Ik heb ook het idee dat de mijne niet heel oud is aangezien hij er vrij nieuw uit ziet en het rvs systeem onder mijn auto ook nog niet zo verschrikkelijk oud is.
__________________
Golf II 5 deurs 1.3i 1991
Reply With Quote
  #30  
Old 24-04-2020, 07:31
fcapri's Avatar
fcapri fcapri is offline
Postwhore
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,074
Default

lambda's kunnen gekken kuren hebben hoor, en als die foutieve waardes geeft, die voor de computer wel kunnen, gaat die gewoon de lambda volgen.
tegenwoordig hebben autos 2 lambdas, en als de computer dan merkt dan 1 van de 2 zich merkwaardig gedraagd gaat die in noodloop en brand je lambda lampje

ik heb een volvo V40 uit 1998 op LPG gehad, waar we vanalles zitten uitzoeken hebben, een moment zelf gedacht dat de LPG computer de oorzaak was.
uiteindelijk was het de nieuwe lambda sonde (ik heb die nieuw gestoken !) die niet goed werkte in die auto. toevallig gevonden op een forum in UK dat iemand een zelfde auto had, en ook een universele nieuwe lambda had gestoken en ellende gehad tot en met. zelf de auto ECU begon het te merken want liet af en toe lambda symbool zien. (wat weinig nut heeft, want die heeft er maar 1. maar toen wist die al uit te sluiten dat er iets niet goed liep). auto reed voor de rest prima hoor.

ik zou die al eens gewoon lostrekken, het kan absoluut geen kwaad hoor. als je auto dan een stuk beter rijd, heb je de oorzaak te pakken. ik merkte het ook direct op de volvo toen ik de nieuwe lambda eruit haalde, en mijn oude 'kapotte' terug stak. die dus helemaal niet kapot bleek te zijn.
ik had backfire poblemen en de lambda was de eerste dat ik had vervangen, die zag er heeel roest uit. uiteindelijk was het een bobine die uitviel als die warm werd. en ik heb de nieuwe lambda laten zitten.
8maand ellende gehad dat die auto zijn bougies zwart brande en hoog verbruik had (aan 30ct/liter voor LPG trok ik me weinig aan van het verbruik)
__________________
Golf2 1.3 - Ford Capri 2.0V6 '79, 2.3V6 '81, 3.0V6 '79 - Sierra XR4i 2.8iV6 '83 - Toyota prius 3
http://www.fordcapri.be http://www.dodgew200.net
Reply With Quote
  #31  
Old 24-04-2020, 09:22
Roy16VG60's Avatar
Roy16VG60 Roy16VG60 is offline
Volksforum Donateur - Mr G60
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,220
Default

Quote:
Originally Posted by DeZwaan
Bij een Golf 2 uit 91, krijg je geen foutmelding in het display als de Lamba sonde defect is of wordt los genomen.
En gelukkig heeft Volkswagen destijds een standaard mapping aangehouden waarmee de Golf goed rijdt.
Mijn Lambda sensor gaf een foutief signaal aan de Digijet waardoor de motor steeds rijker ging lopen. Met als gevolg dat stationair de motor (stationair) steeds moeilijker rond ging en zwarte rook (roet) uit de uitlaat. Op het moment dat de motor bijna afsloeg, leek de Digijet zich weer te resetten en liep de motor even weer goed rond. Dit proces herhaalde zich elke minuut, totdat ik de stekker van de Lamba los nam (contact wel eerst even uit) daarna waren alle problemen weg.


Die standaard mapping heet gewoon noodloop. De motor loopt dan te rijk om motorschade te voorkomen wat resulteert in een hoger verbruik. Binnen een paar tankbeurten heb je al meer verreden dan wat een nieuwe sensor kost. Gewoon vervangen dat ding als hij kapot is. Voor behoud van je auto en je portemonnee.

Wat capri zegt; een defecte sensor kan of geen signaal meer geven of een afwijkend signaal. In beide gevallen met mindere prestaties en een hoger verbruik tot gevolg.
__________________
2007 BMW X5 3.0d xDrive
2005 Volkswagen Golf 5 GTI DSG
2005 Volkswagen Touran 2.0 TDI Highline
2003 Volkswagen Touran 1.6 FSI -> R32
Reply With Quote
  #32  
Old 24-04-2020, 14:01
The_Maxx's Avatar
The_Maxx The_Maxx is online now
Forum junkie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,915
Send a message via MSN to The_Maxx
Default

Een lambdasonde kan veel langer mee dan c.a. 160.000km.
Het is echter wel afhankelijk van hoe je rijdt. Bij vooral veel snelwegkilometers zal die een stuk langer mee gaan dan wanneer de auto vooral voor korte stukken gebruikt is/wordt.
300k is ook te halen als je de motor op temperatuur houdt op de snelweg.

Wilt niet zeggen dat het niet aan de lambda kan liggen. Inderdaad, maak hem los. en kijk of er verschil is in verbruik.
Samen met de blauwe temperatuursensor en bij een NZ de luchthoeveelheidsmeter (voorloper van de LMM) zorgen die voornamelijk voor de mengselvorming.
1 van de 3 niet in orde zorgt voor startproblemen, hoger verbruik of koudloop problemen.
Jammergenoeg is het niet altijd eenvoudig om even te bepalen welke het probleem veroorzaakt.
Vooral ook omdat dezelfde problemen kunnen worden veroorzaakt door valse lucht.

Wat betreft dat wel of geen water uit het temperatuursensor-gat: Ik heb beide al meegemaakt. Maar je kunt beter voorbereiden op aardig wat koelwater verlies, dan dat er een hoop uit komt en je op je fiets een fles vloeistof moet gaan halen
__________________
Vergeet dat ene boutje niet!
Reply With Quote
  #33  
Old 24-04-2020, 14:07
Roy16VG60's Avatar
Roy16VG60 Roy16VG60 is offline
Volksforum Donateur - Mr G60
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,220
Default

Wat veel scheelt is of je de dop op het reservoir laat zitten. Dan valt het meestal wel mee.

120-160k is de levensduur die Bosch opgeeft voor een lambdasonde. In de praktijk zal dit wat afwijken. Een die vaak moet opwarmen omdat er alleen korte stukjes worden gereden zal sneller kapot gaan als een van een kilometermaker.
__________________
2007 BMW X5 3.0d xDrive
2005 Volkswagen Golf 5 GTI DSG
2005 Volkswagen Touran 2.0 TDI Highline
2003 Volkswagen Touran 1.6 FSI -> R32
Reply With Quote
  #34  
Old 24-04-2020, 21:32
DeZwaan DeZwaan is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Roy16VG60
Die standaard mapping heet gewoon noodloop. De motor loopt dan te rijk om motorschade te voorkomen wat resulteert in een hoger verbruik. Binnen een paar tankbeurten heb je al meer verreden dan wat een nieuwe sensor kost. Gewoon vervangen dat ding als hij kapot is. Voor behoud van je auto en je portemonnee.

Wat capri zegt; een defecte sensor kan of geen signaal meer geven of een afwijkend signaal. In beide gevallen met mindere prestaties en een hoger verbruik tot gevolg.


Bij moderne auto's gaat de auto idd in een noodloop stand indien de lambda defect is om zoals je al zei, motorschade te voorkomen.
Echter rijdt mijn Golf, zonder lambda sensor, zo'n 600 km op een tank en loopt eigenlijk beter als met sensor.
Mijn conclusie was dus dat de ECU standaard best goed staat en dat de Lambda sensor slechts kleine correcties maakt op de inspuit hoeveelheid om tot een volledig mogelijke verbranding te komen.
Reply With Quote
  #35  
Old 25-04-2020, 21:46
fcapri's Avatar
fcapri fcapri is offline
Postwhore
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,074
Default

of u lambda werkt niet meer, waardoor je te rijk rond rijd en daardoor hoger verbruik.
mijn volvo had hetzelfde. na 10 000km pikzwarte bougies en dan begon die te stotteren, bougies eruit, mijn andere (oude) erin en weer goed rijden. 10 000km later, weer miserie.

als je gewone bougies hebt van 4€ stuk trek je u dat niet aan, maar met dure iridium speciaal voor LPG aan 45€/stuk is dat iets minder.

ik heb mijn lampda ook getest, spanning meter, dan heet stoken met gasbrander, spanning meten, dan brander weg en de spanning moet binnen de 2-3seconde naar een andere waarde springen. alles was perfect, zowel met de oude als de nieuwe. en toch rijd de nieuwe lambda niet goed.

op een forum dan gevonden dat die speciale NTK lambda's speciaal voor volvo werden gemaakt en die een afwijkende meetgrafiek hebben. en laat die grafiek nu geprogrammeerd zijn in de ECU. hang er een andere lambda aan, dan regelt de ECU foutief en krijg je ellende.


testen van een lambda.
Quote:
Use a high impedence DC voltmeter as above. Clamp the sensor in
a vice, or use a plier or vice-grip to hold it. Clamp your
negative voltmeter lead to the case, and the positive to the
output wire. Use a propane torch set to high and the inner blue
flame tip to heat the fluted or perforated area of the sensor.
You should see a DC voltage of at least 0.6 within 20 seconds.
If not, most likely cause is open circuit internally or lead
fouling. If OK so far, remove from flame. You should see a
drop to under 0.1 volt within 4 seconds. If not likely silicone
fouled. If still OK, heat for two full minutes and watch for
drops in voltage. Sometimes, the internal connections will open
up under heat. This is the same a loose wire and is a failure.
If the sensor is OK at this point, and will switch from high to
low quickly as you move the flame, the sensor is good. Bear in
mind that good or bad is relative, with port fuel injection
needing faster information than carbureted systems.

ANY O2 sensor that will generate 0.9 volts or more when heated,
show 0.1 volts or less within one second of flame removal, AND
pass the two minute heat test is good regardless of age. When
replacing a sensor, don't miss the opportunity to use the test
above on the replacement. This will calibrate your evaluation
skills and save you money in the future. There is almost always
*no* benefit in replacing an oxygen sensor that will pass the
test in the first line of this paragraph.
__________________
Golf2 1.3 - Ford Capri 2.0V6 '79, 2.3V6 '81, 3.0V6 '79 - Sierra XR4i 2.8iV6 '83 - Toyota prius 3
http://www.fordcapri.be http://www.dodgew200.net
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 10:53.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum