Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > International > Aircooled technical forums > Type 2 (bus '49-'67) (bus '68->)
User Name
Password
Home Shop FAQ Register Members List Calendar Today's Posts




Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 27-07-2017, 12:51
bratjie bratjie is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 4
Default Wasser boxer eng locks up but starts again soon

Hi guy's, need some advice please, I have rebuilt a few wbx engines before and even run a 2.1 Turbo in my beetle. I have overhauled a 2.1 standard sizes on case crank & sleeves. When the case came together the crank turned freely by hand. I installed the engine and ran it for half an hour at idle. Then started revving up slightly to check for smoke, knocks, etc,etc and the engine locked up. however after 30 sec's the engine turns freely and will start first time and idles perfect. I reopened and saw that the centre main bearing caps have worked a little harder than the rest but nothing out of the ordinary, cleaned all up, polished the crank, fitted new mains. Now it will idle up to half an hour with 80deg normal, .5 bar oil press at operating temp. still does the same, locks up after half our. If I keep revs at 2300rpm it will lock up up after a minute. 1 minute later it will start up first click and runs like nothing ever happened but half an hour later, same thing. Using 20 W 40 Castrol as in all other builds. anybody had an experience like this before? Also running 1.9 carb on customers request. Please help!
Reply With Quote
  #2  
Old 27-07-2017, 14:15
VeeDubber's Avatar
VeeDubber VeeDubber is offline
Volksforum Crew - S2 Racer
 
Join Date: Dec 2003
Location / Country: Breda
Posts: 5,797
Default

It seems to me that you are running mains with too little play. As soon as the engine heats up, the play is reduced untill there is none left and the engine locks up. It would explain why it happens faster if you rev it up. Did you measure the crankshaft and ordered the bearings accordingly?
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 29-07-2017, 13:53
bratjie bratjie is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
It seems to me that you are running mains with too little play. As soon as the engine heats up, the play is reduced untill there is none left and the engine locks up. It would explain why it happens faster if you rev it up. Did you measure the crankshaft and ordered the bearings accordingly?


Hi, thx, all internals were STD, going to strip and take it back to engineering to re measure, thx for your input
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 19:05.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum