Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > Nederlands > Techniek overig > Ice en andere auto electronica
User Name
Password
Home Shop FAQ Register Members List Calendar Today's Posts




Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 17-07-2016, 15:44
ErikvanBilsen's Avatar
ErikvanBilsen ErikvanBilsen is offline
Volksforum Draaideur Donateur
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,717
Default Geschakelde plus voor radio

Is het mogelijk om een aftermarket Pioneer radio aan te sluiten met 1 keer constante plus en 2 keer geschakelde plus?

Want ik kan bij onze camper er nu enkel voor kiezen om de radio via het contact te laten lopen of de 12v schakelaar voor al het overige in de camper.

Mer ik zou graag willen dat ik hem en met de schakelaar kan aanzetten en zodra ik de camper op contact zet dat dan ook de radio automatisch aanspringt.

Weet iemand hier of dat mogelijk is?
Reply With Quote
  #2  
Old 19-07-2016, 10:51
Jel Golf 2 GTI's Avatar
Jel Golf 2 GTI Jel Golf 2 GTI is offline
Volksforum Draaideur Donateur
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,366
Default

Theoretisch gezien moet het kunnen maar dan moet je iets maken wat er voor zorgt dat je niet alle 2 de geschakelde samen aan kunt zetten. Gewoon dubbel aansluiten zou ik niet doen want als je dan alle 2 de geschakelde opzet krijg je kortsluiting.
__________________
Who am I? => Me

I want to die peacefully in my sleep, like my grandfather.. Not screaming and yelling like the passengers in his car.
Reply With Quote
  #3  
Old 19-07-2016, 10:54
ErikvanBilsen's Avatar
ErikvanBilsen ErikvanBilsen is offline
Volksforum Draaideur Donateur
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,717
Default

Uhu dat had ik me ook bedacht.
En ik zit zelf meer in het pneumatisch gebeuren.
Daar is dat eenvoudig te regelen met een ventieltje.
Maar hoe dat met 12v zit zou ik zelf niet weten, vandaar de vraag.
Reply With Quote
  #4  
Old 19-07-2016, 11:47
Jel Golf 2 GTI's Avatar
Jel Golf 2 GTI Jel Golf 2 GTI is offline
Volksforum Draaideur Donateur
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,366
Default

je pneumatisch ventieltje vervangen door een schakelrelais welke hetzelfde doet

Hoe word dit normaal bij een camper gedaan?

Ik heb zelf een "sleurhut" maar die radio hoeft natuurlijk alleen maar aan als ik erin zit.
__________________
Who am I? => Me

I want to die peacefully in my sleep, like my grandfather.. Not screaming and yelling like the passengers in his car.
Reply With Quote
  #5  
Old 19-07-2016, 11:49
Jel Golf 2 GTI's Avatar
Jel Golf 2 GTI Jel Golf 2 GTI is offline
Volksforum Draaideur Donateur
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,366
Default

__________________
Who am I? => Me

I want to die peacefully in my sleep, like my grandfather.. Not screaming and yelling like the passengers in his car.
Reply With Quote
  #6  
Old 19-07-2016, 21:25
jasonnl's Avatar
jasonnl jasonnl is offline
VW Guru
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 841
Default

iets van een transistor schakelingtje ertussen. Dan zou je ze alle 2 de plussen op de geschakelde plus kunnen zetten van de radio zonder kortsluiting te maken.
__________________
Golf MKI '76er Project.

MKI '76 swallowtail project ,MKII 1.6TD '90 Daily, '05 CBR600RR Repsol
EX
MKI'83 GTI, '80 1.5aut, '91 cabbie
MKII '84 TD , 85'tdi , 86'td , '86D '86 16v GTI
Polo '00 6n2 GTI
Mercedes SEC500 '87
Honda Civic '94
Reply With Quote
  #7  
Old 19-07-2016, 21:59
Joey96 Joey96 is offline
Forum Regular
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 197
Default

Aan allebei de draden een diode zetten.
Bijv een bav20 daar ken de stroom maar van 1 kant doorheen
Bij betere elektra winkels kunnen ze je precies zeggen welke je nodig hebt.
Kosten? Gemiddeld 15 tot 20 cent per diode en je bent er 2 nodig
Reply With Quote
  #8  
Old 20-07-2016, 01:09
The_Maxx's Avatar
The_Maxx The_Maxx is offline
Forum junkie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,912
Send a message via MSN to The_Maxx
Default

Diode is inderdaad de meest eenvoudige oplossing. Echter kan dit bij grote stromen nog wel eens mis gaan, radio kan soms best wat ampére stroom trekken.

Je zou er ook een 2tal relais tussen kunnen zetten die bij inschakeling van de ene plus de andere plus sowieso uitschakelt en vice versa. Hiervoor gebruik je dus breekrelais

Theoretisch zou je dit niet nodig hebben. Maar zonder diode of breekrelais op de niet gebruikte pluskabel, zou deze in principe kunnen fungeren als voeding voor alles wat niet hoeft te werken (gebruik je de radio met rijden voedt die dus alles uit de rest van de camper en vice versa, en dat wil je niet + groot kans dat het iets sloopt of dat de betreffende kabel doorbrand omdat er teveel vermogen doorheen moet.)

Persoonlijk zou ik voor de relais gaan. Dat is redelijk fail-proof. Een diode is echter eenvoudiger en goedkoper. Je kunt er dan beter 4 pakken voor alle zekerheid (beide in de richting van de ontvanger zetten).
Echter, er zijn veel diodes die als er stoom in de verkeerde richting gaat, extreem heet worden en dus kapot gaan of zelfs smelten. Je moet dus wel de juiste vinden die goed is voor jou toepassing.
__________________
Vergeet dat ene boutje niet!
Reply With Quote
  #9  
Old 20-07-2016, 10:56
Erik Baas's Avatar
Erik Baas Erik Baas is offline
No personal life
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 2,513
Default

Quote:
Originally Posted by The_Maxx
Diode is inderdaad de meest eenvoudige oplossing. Echter kan dit bij grote stromen nog wel eens mis gaan, radio kan soms best wat ampére stroom trekken.
Als je een diode koopt die geschikt is voor 10A gaat er niets mis.

Quote:
Originally Posted by The_Maxx
Je zou er ook een 2tal relais tussen kunnen zetten die bij inschakeling van de ene plus de andere plus sowieso uitschakelt en vice versa. Hiervoor gebruik je dus breekrelais
Niet doen: zulke schakelingen falen op het moment van omschakelen, omdat dan heel even beide voedingen aan elkaar verbonden zijn.

Quote:
Originally Posted by The_Maxx
Theoretisch zou je dit niet nodig hebben. Maar zonder diode of breekrelais op de niet gebruikte pluskabel, zou deze in principe kunnen fungeren als voeding voor alles wat niet hoeft te werken (gebruik je de radio met rijden voedt die dus alles uit de rest van de camper en vice versa, en dat wil je niet + groot kans dat het iets sloopt of dat de betreffende kabel doorbrand omdat er teveel vermogen doorheen moet.)
Simpeler gezegd: je zou dan twee accu's parallel schakelen, en dat mag gewoon nooit.

Quote:
Originally Posted by The_Maxx
Persoonlijk zou ik voor de relais gaan. Dat is redelijk fail-proof. Een diode is echter eenvoudiger en goedkoper. Je kunt er dan beter 4 pakken voor alle zekerheid (beide in de richting van de ontvanger zetten).
Diodes zijn een betere keuze, als je tenminste begrijpt hoe ze werken. Het is zinloos om er 4 te gebruiken, koop gewoon meteen 2 stuks van het juiste type (zie boven).

Quote:
Originally Posted by The_Maxx
Echter, er zijn veel diodes die als er stoom in de verkeerde richting gaat, extreem heet worden en dus kapot gaan of zelfs smelten.
Onzin: een diode laat helemaal geen stroom door in de verkeerde richting!!
Reply With Quote
  #10  
Old 20-07-2016, 12:42
SciroccomTDI SciroccomTDI is offline
Postwhore
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,385
Default




Zo zou je het ook kunnen doen.

Mogelijke diode - eentje die toch wel een Amperretje of 15 met gemak aan kan.

https://www.conrad.nl/nl/diode-diot...0-v-556752.html

minimaal zo iets .. als je grotere pakt, zijn zij makkelijker te koelen...
Reply With Quote
  #11  
Old 20-07-2016, 22:31
Joey96 Joey96 is offline
Forum Regular
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 197
Default

Het is schakel stroom..
Zit dus nog geen 1 ampère stroom achter.
Lijkt me dat een simpel diodetje prima zou werken in deze situatie
Reply With Quote
  #12  
Old 22-07-2016, 08:39
ErikvanBilsen's Avatar
ErikvanBilsen ErikvanBilsen is offline
Volksforum Draaideur Donateur
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,717
Default

Thanks heren.
Dan ga ik eens 2 diodes halen.
Reply With Quote
  #13  
Old 22-07-2016, 10:57
SciroccomTDI SciroccomTDI is offline
Postwhore
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,385
Default

Quote:
Originally Posted by Joey96
Het is schakel stroom..
Zit dus nog geen 1 ampère stroom achter.
Lijkt me dat een simpel diodetje prima zou werken in deze situatie


Is dat zo?

Ik dacht dat geheugen+ weinig stroom nodig heeft, voor het geheugen van zenders etc... en de andere is voeding..

Dus de 4 uitgangen van 50W (zou wel 25W RMS) zijn moeten toch echt verzorgd worden..

1 A geeft je net 12 - 14 W .. niet echt veel..

Behalve dat zijn de meeste radios achterop zelfstandig afgezekerd, met toch minimaal een 10A zekering..
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 00:53.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum