Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > International > Watercooled technical forums > Golf and Jetta Mk2
User Name
Password
Home Shop FAQ Register Members List Calendar Today's Posts




Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 24-01-2009, 00:54
PerL's Avatar
PerL PerL is offline
Volksforum Crew - Moderator International Forums
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 1,114
Send a message via MSN to PerL
Default Troublesome ABS system

The 1990 Golf Syncro I bought a few days ago is fitted with ABS brakes. This system is not working properly.

First of all, the ABS unit is very noisy with the ignition on. It probably is all the time, but I guess the noise is drowned by the engine.

Second, the ABS function really only works every once in a while. When I try to brake hard, I most often lock the wheels, which is accompanied with a lit ABS warning lamp. Rarely does the ABS actually do it's job.

Third, the warning lamp sometimes lights up even though I'm not braking, and it stays lit for around 5 seconds. When I start the engine, it is lit as normal, for a mere few seconds before it goes out.

This car does not have a vacuum brake booster. Instead, it has a hydraulic brake booster with a pressure accumulator, similar to the 5-cylinder turbo Audis, if any of you are familiar with them.

I do not know if the ABS light become lit because of an electrical fault with the ABS brakes, or as a result of a problem with the hydraulic system. I tried to scan the system for fault codes using Vag-Com via the 2x2 port by the gear lever, but Vag-Com could not find the ABS unit (nor the engine's ECU for that matter). NiwAsle does not have anything on the Golf 2 either, and I feel that Haynes is useless...

Any tips or hints on how I should attack this problem would be great.
__________________
If you have a 5 cylinder, you don't need a stereo.

1999 Audi A6 quattro
1990 Volkswagen Golf CL Syncro
1987 Audi Coupe quattro
Reply With Quote
  #2  
Old 24-01-2009, 12:03
DubDoctor DubDoctor is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 7
Default abs

Hi, not sure if this helps it was on my mk3 vr6, but the symptons sound the same, turned out to be one of the wheel sensors in the end.
good luck!
Reply With Quote
  #3  
Old 24-01-2009, 17:10
VeeDubber's Avatar
VeeDubber VeeDubber is offline
Volksforum Crew - S2 Racer
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,158
Default

Is it the pump that's noisy?
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 24-01-2009, 23:15
PerL's Avatar
PerL PerL is offline
Volksforum Crew - Moderator International Forums
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 1,114
Send a message via MSN to PerL
Default

Yes, the pump is noisy. It sounds like an old, worn out electrical motor, which it probably is as well.
__________________
If you have a 5 cylinder, you don't need a stereo.

1999 Audi A6 quattro
1990 Volkswagen Golf CL Syncro
1987 Audi Coupe quattro
Reply With Quote
  #5  
Old 25-01-2009, 03:10
VeeDubber's Avatar
VeeDubber VeeDubber is offline
Volksforum Crew - S2 Racer
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,158
Default

My guess would be that the pump isn't giving the pressure that it should so therefore the ABS light is on....
__________________
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 06:14.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum