View Single Post
  #1  
Old 01-12-2004, 23:09
Tjaap's Avatar
Tjaap Tjaap is offline
Volksforum Crew - You WILL comply!!
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 25,214
Unhappy Prins Bernhard overleden

Prins Bernhard overleden
Uitgegeven: 1 december 2004 21:29


UTRECHT - Prins Bernhard is woensdagavond om 18.50 uur op 93-jarige leeftijd overleden. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond weten. De prins werd woensdagmiddag opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). De prins stierf aan de toenemende klachten met de ademhaling en de darmen.

Bekijk video toespraak Balkenende: Modem/ Breedband

Het stoffelijk overschot van prins Bernhard is, vergezeld door de koningin en andere leden van de koninklijke familie, overgebracht van het UMC naar Paleis Soestdijk. Daar zal hij blijven tot de overbrenging naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Vermoedelijk kan het publiek daar afscheid van hem nemen.

Maandag liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat de conditie van de prins geleidelijk achteruit ging. Bernhard had last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Bovendien had hij een tumor in zijn darmen die flinke klachten veroorzaakt.

De afgelopen dagen ontving de prins veel familiebezoek op Paleis Soestdijk. Koningin Beatrix kwam dinsdag langs bij haar vader. Prinses Margriet bracht woensdag voor de derde opeenvolgende dag een bezoek. Ook kroonprins Willem-Alexander bezocht prins Bernhard woensdag.

Diverse bronnen meldden al eerder dat Bernhard overleden zou zijn. Verschillende tv-zenders hebben de uitzending onderbroken om het nieuws te brengen.

Communiqué

De Rijksvoorlichtingsdienst deelde het overlijden van prins Bernhard woensdagavond officieel mee door middel van een communiqué. Dat luidde als volgt:

"De Rijksvoorlichtingsdienst deelt namens de minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, met groot leedwezen het volgende mede. In de loop van de avond van woensdag 1 december 2004 is Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden overleden. De Prins is hedenmiddag met spoed opgenomen in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht wegens toenemende klachten en het slechter worden van zijn conditie. In het ziekenhuis is, in overleg met de Prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. De wens van de Prins is gerespecteerd."

Familie

Koningin Beatrix was bij het overlijden van haar vader aanwezig. Ook prinses Margriet, prinses Irene en Pieter van Vollenhoven waren erbij. Dat is uit betrouwbare bron vernomen. De prins werd voor vijven woensdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht. Voor zover bekend had hij thuis willen sterven.

Een groot deel van de Oranjes was eerder in de middag nog in het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor de uitreiking van de Prins Claus Prijs. De koningin kon daarbij een dansje met een Braziliaanse zanger niet weigeren.

Prins Willem-Alexander bezocht zijn grootvader, op wie hij erg gesteld was, kort voor de uitreiking.

Het lichaam van de prins zou al naar Soestdijk zijn overgebracht, waar de prins sinds zijn huwelijk met prinses Juliana heeft gewoond. De prinses stierf in maart. Bernhard was erg ontdaan.

Balkenende

Prins Bernhard was een unieke persoonlijkheid, zo herdacht premier Balkenende hem woensdag op radio en televisie: "Een mens om van te houden".

"Prins Bernhard was een man die genoot van het leven. Een vitale man die op zeer hoge leeftijd nog actief was", aldus Balkenende. "We zijn hem dankbaar voor alle dingen die hij voor ons land heeft gedaan."

Balkenende herinnerde ook aan de Lockheedaffaire in 1976, een moeilijke periode voor de prins. "Het tekent hem dat hij zich ook daarna met enthousiasme en optimisme is blijven inzetten voor de Nederlandse samenleving."

Balkenende zei mee te leven met de familie van Bernhard. "Op dit verdrietige moment richt ik mij op de mensen die het dichtst bij hem stonden." De premier wenste hen kracht toe bij hun verlies.
__________________
Welcome to the internet:
Where men are men, women are men, and little girls are FBI agents.
Reply With Quote